поради для батьків


Основні принципи лікування дітей з ГРВІ:

  • застосування етіотропних, противірусних препаратів, індукторів інтерферонів;
  • температура приміщення, в якому перебуває хворий, повинна бути в межах
  • 22-24 градуси за Цельсієм;
  • при ГРВІ однаково небезпечним є як переохолодження хворого, так і перегрівання.
  • Сильне закутування може викликати підвищення температури тіла;
  • необхідною умовою лікування ГРВІ є часте провітрювання приміщень, але за
  • умови відсутності протягів;
  • харчування хворого повинне бути повноцінним та легко засвоюваним і складатися
  • переважно з фруктів, овочів, каш, риби. М`ясні, смажені, жирні, гострі блюда
  • можуть викликати підвищення температури тіла хворого;
  • дитина повинна багато пити: соки, морси, компоти, чай з лимоном, малиною,
  • калиною, мінеральна столова вода без газу;
  • застосування рослинних адаптогенів ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінів за                             призначенням лікаря протягом усього періоду хвороби і ще протягом
  • тижня після видужання.
 

 

Лікування  окремих  симптомів  ГРВІ:

 
  • зниження температури тіла, що вище 38-38,5 градусів Цельсія. Для цього доцільніше                                використати парацетамол або ібупрофен;
  • ліквідація закладеності носа. Це може бути здійснено шляхом закапування у носові                                                ходи теплого фізіологічного розчину, дитячих крапель для носа;
  • використання відхаркувальних засобів і препаратів, що розріджують мокротиння,                                      адаптованих для дітей.
 

 

Профілактика  ГРВІ  у  дітей:

 
  • вакцинація проти грипу;
  • повноцінне харчування із включенням у раціон достатньої кількості овочів і фруктів,
  • вітамінів;
  • поступове загартування з використанням фізичних вправ і водних процедур;
  • включення в раціон харчування, особливо в сезон підйому ГРВІ, природних                                                    фітонцидів — часнику і цибулі;
  • постійне провітрювання приміщень та їх вологе прибирання. Регулювання вологості
  • повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики ГРВІ.                                              Встановлено, що максимальна інактивація вірусу парагрипу відбувається при вологості повітря 80%,
  • грипу — при вологості повітря 50%, респіраторно-синцитіального вірусу —
  • при вологості повітря від 30% до 80%;
  • проведення перед осінньо-зимовим сезоном загальнозміцнюючих курсів рослинними                                адаптогенами ( ехінацея, елеутерокок тощо ) і полівітамінами.

консультації для батьків


 

Грип та профілактичні заходи для його попередження

 

Які ознаки захворювання в дитини повинні примусити батьків

негайно звернутися по медичну допомогу:


• скарги на сильний головний біль;
• прискорене або ускладнене дихання;
• синюшність навколо рота, інших шкірних покровів;
• поява на тілі крововиливів (навіть дуже маленьких), носової кровотечі;
• висока температура тіла;
• відмова від пиття;
• важко розбудити дитину, відсутня її реакція на звернення;
• надмірне збудження або поява судом;
• поява блювання, часті рідкі випорожнення;
• відсутність сечовипускання або сліз під час плачу.

Що робити, якщо дитина захворіла на грип:

• залишити вдома;
• покласти в ліжко і негайно викликати лікаря;
• розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою;
• виділити індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
• одягнути двошарову марлеву пов’язку або разову маску;
• мити руки з милом після кожного контакту з хворою дитиною;
• провітрювати приміщення декілька разів на добу;
• робити вологе прибирання приміщень оселі з використанням дезінфекційних засобів;
• давати хворій дитині пити багато рідини до приходу лікаря
(сік, негазована вода, морс, компот тощо).

Прфілактичні заходи, які рекомендовано проводити батькам:

• особистим прикладом прищеплювати дітям дотримання правил особистої гігієни та ретельно їх виконувати;
• обмежувати перебування дітей у місцях масового скупчення людей;
• носити двошарову марлеву пов’язку або разову маску, міняти її кожні 4 години;
• мити руки з милом протягом 20 секунд;
• споживати харчові продукти з високим вмістом вітамінів або вітамінні та інші препарати, що підвищують захисні сили організму;
• якщо немає алергічних проявів, давати мед та інші продукти бджільництва, цибулю, часник, чорну редьку, хрін, трав’яні чаї;
• прикривати ніс і рот під час чхання або кашлю одноразовою носовою серветкою, яку відразу ж після використання потрібно викидати;
• змазувати слизові оболонки носа 0,25 % оксоліновою маззю або олійним настоєм часнику з цибулею


 

             Харчування  дитини  вдома

Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого  організму, нормальному                             зростання та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу                                    прийомів їжі. Меню  домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню
кількість білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що цілком забезпечують                                    енергетичні витрати дитячого організму.
Привчайте дитину:
  • перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх  індивідуальним рушником,                     самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
  • під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб  маленькими шматочками,                                заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;                          не обливатись;
  • після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.  Якщо дитина харчується в                  дитячому садку, відкоригуйте режим
  • харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається  в дошкільному  закладі,                             та часи прийому їжі.

Формуйте в дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі:

  •  Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
  •  Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити.
  •  При цьому важливо виховувати в дитини культуру поведінки,  розвивати мовлення, вміння                орієнтуватися в навколишньому світі:
  •  Привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту,  називати їх                                          (тарілка   велика, маленька, глибока, мілка тощо),
  •  вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
  •  Виховувати слухняність, пошану до дорослих;
  •  Заохочувати висловлювати прохання;
  •  Навчати  слів  ввічливості.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто  вимитим, їжа свіжою,                                            щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для                                            знищення патогенних мікроорганізмів.
У разі епідемії гострих кишкових інфекцій чи грипу обов’язково  дотримуйтеся порад                                          санітарно-епідеміологічних станцій.